Over de podcast
Kunstmatig is een podcast waarin Rosa Wevers en Veerle Spronck op zoek gaan naar de momenten waarop kunst en technologie samenkomen of juist botsen. Aan de ene kant stelt kunst kritische vragen aan technologie (wat betekent het eigenlijk dat onze telefoons onze gezichten herkennen?), maar aan de andere kant speelt technologie ook een steeds grotere rol in hoe we kunst ervaren (hoe beleef je een concert anders via een livestream?).
Tijdens de eerste lockdown in 2020 zagen we apps, online concerten en digitale kunst als paddenstoelen uit de grond schieten: we moesten kunst wel digitaal ervaren. Maar al veel langer groeit het aantal kunstwerken, festivals en tentoonstellingen over technologie waarin spannende vragen worden gesteld en nieuwe perspectieven naar voren komen. Kunst helpt ons te bevragen en reflecteren op wat technologie eigenlijk betekent voor ons leven en de toekomst en is dus voor iedereen relevant. Alleen komt de interpretatie van deze ontwikkelingen vooral uit de hoek van de traditionele kunstkritiek (in de krant of in vaktijdschriften bijvoorbeeld). Kunstmatig geeft op een vernieuwende manier duiding aan ontwikkelingen op het gebied van kunst en technologie, en maakt ze op een toegankelijke manier bespreekbaar.
Schuif bij ons aan voor kunstkritiek aan de keukentafel ter verdieping, ter inspiratie, en ter vermaak. Elke aflevering behandelen we een nieuw thema en gaan we zelf op onderzoek uit: van Instagram-museum, Big Data-toneel tot Laboratorium-kunst. We nemen jou als luisteraar mee op pad naar het museum, theater en de bioscoop en praten je bij over de laatste ontwikkelingen.
De rubrieken
Wat heb jij meegenomen?
Elke aflevering vertrekt vanuit een thema. We verkennen een klein stukje van het grensgebied tussen kunst en technologie. Zo buigen we ons bijvoorbeeld over hoe kunst zich verhoudt tot Big Data, wat voor rol Instagram speelt in ons culturele leven of wat authenticiteit is in een digitale wereld. Altijd bespreken we dat thema aan de hand van twee concrete voorbeelden: ‘dingen’ die we meenemen. Van kunstwerken, tentoonstellingen, voorstellingen, apps tot boeken of wat we ook maar tegenkwamen.
Gekke gadget
In onze enige echte technologie-rubriek bespreken we soms serieuze en soms minder serieuze gadgets die ons op een andere manier met technologie en wetenschap laten omgaan. Voor zowel technoobs, laboratorium-enthousiastelingen als handige Harry’s (we laten even in het midden tot welke categorie wij zelf behoren).
Op een sokkeltje
Het wordt géén nieuwe canon (beloofd!), maar in Op een sokkeltje richten we wel met onverdeeld enthousiasme een monumentje op voor een tentoonstelling, werk of maker die op een verassende manier kunst en technologie met elkaar verbindt. Een tip die je zeker moet checken volgens ons.